Binnen 30 minuten uitslag met de door overheid goedgekeurde covid19 sneltest
IN ZWOLLE OOK OP ZATERDAG  –  IN MEPPEL ‘S AVONDS TOT 21:00 UUR

U bent getest op een Covid-19 infectie via onze snelteststraat. Wat nu?

Thuisblijven tot u de uitslag weet

Blijf thuis vanaf het moment dat u klachten heeft en tot u de uitslag weet. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U en uw huisgenoten mogen geen bezoek ontvangen.

Zijn uw klachten al voorbij, maar u wacht nog op de uitslag? Dan blijft u binnen.

Heeft u naast milde corona klachten, koorts of last van benauwdheid? Dan moeten uw huisgenoten thuisblijven. Ook als zij zelf geen klachten hebben.

Let op: verergeren uw klachten voordat u de uitslag heeft? Neem dan altijd contact op met uw huisarts of de huisartsenpost. Bel bij levensbedreigende spoed met 112.

Negatieve uitslag corona

Is de uitslag negatief? Dan had u op het moment van testen geen corona. U hoeft niet meer thuis te blijven.

U blijft wel na een negatieve uitslag thuis in de volgende gevallen:

  • U bent een huisgenoot of nauw contact van een positief getest persoon. Maak dan de 10 dagen quarantaine af.
  • U bent teruggekeerd uit een (oranje of rood) risicogebied met veel corona. Maak dan de 10 dagen quarantaine af.
  • U heeft een melding gekregen uit de Coronamelder-app. Maak dan de 10 dagen quarantaine af.
  • U heeft een huisgenoot met coronaklachten én koorts of benauwdheid. (U hoeft niet thuis te blijven als de uitslag van de coronatest van die persoon negatief is.)
  • Voor zorgmedewerkers en mantelzorgers geldt vooralsnog dat een negatieve antigeenuitslag altijd nog bevestigd moet worden door een PCR test, vanwege de mogelijkheid op een foutnegatieve uitslag.

Positieve uitslag corona

Blijkt uit de test dat u corona heeft?
Het bedrijf of instelling waar u zich heeft laten testen is verplicht om uw positieve test bij de GGD te melden. We melden uw gegevens (zo mogelijk binnen 24 uur) aan de GGD gekoppeld aan uw woonplaats.
Daarna wordt u gebeld door een GGD-medewerker voor het bron- en contactonderzoek. U hoort van de GGD wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan. Uw huisgenoten blijven 10 dagen thuis in quarantaine.
Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert.
Bij sommige GGD-en zoals de GGD Drenthe dient u alsnog een afspraak te maken via het landelijk contactnummer of de landelijke website en krijgt en een aanvullende PCR test.

Opnieuw klachten na negatieve uitslag

Krijgt u opnieuw klachten die lijken op corona of worden uw klachten erger? Blijf dan thuis en laat u opnieuw testen. Bel dan ook uw huisarts zo nodig.

Wanneer opnieuw testen na een positieve uitslag?

Het heeft geen zin om u te laten testen na een positieve uitslag om te kijken of u het virus ‘kwijt’ bent. Er kunnen nog voor een lange periode dode virusdeeltjes in uw keel of neus aanwezig blijven.
De test geeft dit dan af als positief terwijl u niet meer besmettelijk bent voor anderen.
De bron- en contactonderzoek medewerker zal met u bespreken wanneer u veilig uit isolatie kunt.

Wordt u 8 weken na een positieve uitslag opnieuw ziek, dan heeft het wel zin om uw weer te laten testen! U kunt dan helaas opnieuw corona hebben.
Deze 8 weken geldt niet voor personen van 70 jaar of ouder, voor mensen met een afweerstoornis, voor verpleeg- of verzorgingshuisbewoners en andere kwetsbare personen die langdurige (thuis)zorg ontvangen. Zij kunnen mogelijk eerder weer een nieuwe corona infectie oplopen.
Deze 8 weken geldt ook niet voor zorgmedewerkers. Overleg met uw werkgever of u zich opnieuw moet laten testen bij nieuwe klachten.

Bron: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/testen/uitslag-test